چگونه روشنایی‌ زننده در عکس را کنترل کنیم؟


چگونه روشنایی‌ زننده در عکس را کنترل کنیم؟

مقدمه
یکی ازمسائل ناخوشایند در عکاسی، حضور ناگهانی روشنایی‌های زننده‌‌ در زمان نامناسب است. اساساً این نوع روشنایی زمانی ایجاد می‌شود که منبع نور به یک سطح بازتابنده منعکس می‌شود. این تابش‌ها ممکن است هر زمانی اتفاق بیفتند؛ برای مثال، بازتاب نور از شیشه‌های عینک در عکاسی پرتره یا انعکاس‌های حاصل از سطح آب و مواردی از این دست. این انعکاس‌ها معمولاً در پنجره‌ها نیز اتفاق می‌افتند که حتماً تابه‌حال با این موضوع برخورد کرده‌اید!
صرفنظر از اینکه چرا چنین اتفاقی می‌افتد، این نوع انعکاس‌ها که ارادی نیستند، حتی بهترین عکس‌ها را هم خراب می‌کنند. خوشبختانه، راهکارهای مختلفی برای کار کردن روی این موضوع، کاهش و حتی حذف آن وجود دارند تا بتوان جلوه‌ی عکس‌ها را بهتر کرد!
در این مقاله برخی نکات و راهکارها را برای کاهش انعکاس در عکس‌ها بیان می‌کنیم.


نور را فیلتر کنید.
اگر نور شدید خورشید باعث تابش زننده در عکس پرتره‌ یا عکس‌های کلوزآپ می‌شود، سعی کنید آن را پراکنده کنید. اگر یک پخش‌کننده(diffuser) یا حتی یک برگه‌ی سفید بزرگ همراه خود داشته باشید، می‌توانید برخی از تابش‌های شدید خورشید را به ‌نرمی فیلتر کنید. هم‌چنین ممکن است از رفلکتور یا حتی فلاش پرکننده استفاده کنید تا مقداری از نور را به سمت سوژه برگردانید و سایه‌های سیاه را روشن کنید.


نور را بازتاب دهید.
اگر با فلاش یا منبع نور خارجی کار می‌کنید، به جای بازتاب نور از خود سوژه، آن‌را از سطحی دیگر بازتاب دهید و بدین صورت تابش خیره‌کننده را کاهش دهید. اگر از فلاش خود دوربین استفاده می‌کنید و نمی‌توانید زاویه‌ی تابش آن‌‌را تغییر دهید، با استفاده از یک برگه‌ی بزرگ سفید، می‌توانید نور را بازتاب دهید و آن‌را نرم‌تر و ملایم‌تر کنید.


موقعیت‌ها را تغییر دهید.
اگر از یک سوژه‌‌ی خاص عکاسی می‌کنید، موقعیت خودتان را تنظیم و بررسی کنید که آیا مناسب است یا خیر. گاهی به جای عکاسی مستقیم در نور خورشید، کمی حرکت کنید، به‌گونه‌ای که خورشید پشت شانه‌هایتان قرار بگیرد، این کار باعث کاهش تابش خیره‌کننده می‌شود. هم‌چنین ممکن است بخواهید جای سوژه را هم تغییر بدهید تا بیشتر از نور خورشید یا منبع نور در امان باشد. یا می‌توانید، سوژه‌ها را به‌گونه‌ای قرار دهید که خورشید پشت یا در کنار آن‌ها قرار بگیرد و نور بهتر و سایه‌های ملایم‌تری خواهید داشت. اگر سوژه روی صورتش عینک دارد، به قسمت سر او کمی زاویه بدهید تا کمی از منبع نور دور شود وبازتاب نور روی شیشه‌های عینکش نیفتد.


زمان دیگری از روز را انتخاب کنید.
اگر در نور طبیعی عکاسی می‌کنید و تنظیم موقعیت جواب نمی‌دهد، در زمان دیگری که نور بهتر می‌شود کار را ادامه دهید. برای مثال عکاسی در میانه‌ی یک روز آفتابیِ خیلی روشن منجر به بازتاب‌ها و تابش‌های بسیار شدید می‌شود. در عوض، منتظر بمانید تا خورشید کمی پایین‌تر برود و آسمان نور بهتری داشته باشد، در این صورت کار بسیار راحت‌تر خواهد بود. یا می‌توانید به آسمان و ابرها توجه کنید، زیرا ابرها برای نورپردازی بهترین دوست شما هستند و به پخش نور کمک می‌کنند که منجر به کاهش تابش‌های خیره‌کننده خواهد شد.


از پلاریزر استفاده کنید.
پلاریزر باعث کاهش بازتاب‌ها و تابش خیره‌کننده می‌شود و منجر به عکس‌های روشن‌ترو با اشباع رنگی بیشتر می‌شود. اگر روی سطح آب، شاخ و برگ‌ها، سنگ‌ها و صخره‌ها و یا حتی یک پنجره‌ی فروشگاه تابش خیره‌کننده دارید، سریعاً از یک پولاریزر مدور استفاده کنید و آن را بچرخانید تا تابش‌های خیره‌کننده ناپدید شوند. اگر از غروب خورشید عکاسی می‌کنید، بهتر است از فیلتر پولاریزه‌ی نیمه استفاده کنید. با استفاده از این فیلتر، قسمت پولاریزه شده را با قسمتی که تابش خیره‌کننده دارد هم‌پوشانی کنید و قسمت بدون پولاریزر را به سمت آسمان قرار دهید تا رنگ‌های خوب و زنده را حفظ کنید. ‌


از سایه‌بان(هود) لنز استفاده کنید.
سایه‌بان لنز، برای کاهش یکی از انواع تابش‌های زننده که حاصل از فلاش است، مناسب است. این سایه‌بان‌ها برای حذف لکه‌های خورشیدی به‌کار می‌روند، درحالی‌که هم‌چنان تا حد ممکن به نور اجازه‌ی ورود می‌دهند. اگر از لنز زوم استفاده می‌کنید، استفاده از فاصله‌ی کانونی متفاوت روش ساده‌ی دیگری برای کاهش تأثیر لکه‌های حاصل از نور در عکس است.


آن‌را بپذیرید.
اگر نمی‌توانید تابش‌های زننده را حذف کنید، شاید بهتر باشد با آن‌ها کار کنید. گاهی مقداری نور اضافه، حسی دراماتیک به عکس می‌دهد و گاهی به آن حالتی هنری می‌بخشد. فقط مطمئن شوید که تابش‌های زننده‌ای که در عکس نقش دارند را خودتان آگاهانه برای تقویت ترکیب‌بندی کلی و عکس انتخاب کرده‌اید.


یک عکس ترکیبی بسازید.
اگر با تابش‌ خیره‌کننده در تنازع هستید، سعی کنید دو عکس با دو نوردهی متفاوت بگیرید و آن‌ها را با یکدیگر ترکیب کنید تا یک عکس ترکیبی بسازید. یک عکس را برای داشتن نقاط روشن و دیگری را برای ادامه‌ی قسمت‌های تصویر بگیرید. فقط حتماً از سه‌پایه استفاده کنید و عکس‌ها را دقیقاً از همان نقطه بگیرید. سپس در مرحله‌ی پردازش نهایی(پست پروداکشن)، با استفاده از لایه‌ها، عکس‌ها را با هم ترکیب کنید.


تابش خیره‌کننده را در پردازش نهایی حذف کنید.
درنهایت، به‌عنوان آخرین راه‌حل، شاید بتوانید این تابش خیره‌کننده را در مرحله‌ی پست پروداکشن حذف کنید. اگر این کار ممکن نیست و تابش، روی چهره‌ی سوژه یا نقاط کلیدی عکس را پوشانده است، اگر بتوانید آن‌را کنار ببرید، می‌توانید آن‌را حذف کنید و با استفاده از ابزارهای healing و cloning به‌راحتی عکس را ویرایش کنید.
درحالی‌که تابش خیره‌کننده نوعی چالش محسوب می‌شود، توانایی کار کردن با آن و حذف آن باعث می‌شود که فرصت‌های هیجان‌انگیز و عالی عکاسی را فقط به خاطر سخت بودن شرایط نور از دست ندهید. از این راهنمایی‌ها استفاده کنید و با کمی صبر و شکیبایی از کارتان راضی خواهید بود!

ترجمه اختصاصی صنعت عکاسی

لیست کامل آموزشها
دانلود اپلیکیشن
تلگرام صنعت عکاسی
خیریه باز باران
جدیدترینآخرین شماره آگهی نامه تخصصی صنعت عکاسی هشتاد و پنجم
نوین تجارت پارسیان
دیدفراز
رنگ سیستم