هشت راهکار عالی برای عکاسی از حرکت
مقدمه
ثبت عکسهای اکشن لزوماً برای عکاسان موضوع محسوسی نیست. اغلب مردم برای کسب نتایج بهتر به کمی تمرین نیاز دارند.
کنار گذاشتن ایدهی این عکاسی آسان است زیرا انجام آن جرأت میخواهد. خوشبختانه با پیروی از این راهکارهای ساده، مطمئن خواهید بود که هربار نتایجی عالی کسب خواهید کرد.
1- ثابت کردن حرکت(Freezing).
شاید مهمترین فاکتور هنگام عکاسی از حرکت، سرعت شاتر باشد. برای ثبت موفقیتآمیز حرکت، باید از سرعت شاتر سریع برای «ثابتکردن» سوژه استفاده کنید. من(نویسندهی مقاله) بهعنوان یک قاعدهی کلی، از سرعت شاتر 1/500 و بالاتر برای این کار استفاده میکنم. میزان سرعت شاتر شما به عوامل مختلفی مانند سرعت حرکت سوژه و میزان نور موجود بستگی دارد. بااینحال بهطور کلی، هرچه سرعت شاتر سریعتر باشد بهتر است. استثناء در این زمینه در صورتی است که بخواهید از وسایل نقلیهی درحال حرکت عکاسی کنید.
اگر از ماشینهای درحال حرکت عکاسی میکنید، از سرعت شاترهای پایینتر استفاده کنید، سرعت شاتری را انتخاب کنید که بهاندازهی کافی برای ثابت کردن حرکت سریع باشد و درعین حال کمی تاری حرکت(motion blur) در چرخها ایجاد کند. در این صورت حرکت خودرو به بیننده القا میشود!
هنگامیکه سرعت شاترهای سریعتر را امتحان میکنید، توصیه میکنم روی DSLRهای خودتان، از حالت اولویت شاتر استفاده کنید. این حالت به شما این امکان را میدهد که ضمن اینکه دوربین، سایر چیزها را برای شما تنظیم میکند، سرعت شاتر را خودتان تنظیم کنید. این حالت عالی است؛ زیرا به معنای این است که شما فقط میتوانید روی یک چیز تمرکز کنید. البته، ممکن است نتایج همیشه بینقص نباشند و درنهایت طوری پیش بروید که از حالت دستی کامل استفاده کنید.
2- پیشبینی و پیشتمرکز(pre-focusing).
هنگام عکاسی از حرکت، باید دوربین را از قبل تا حد ممکن تنظیم کرده باشید؛ برای مثال، همانطور که در بالا شرح داده شد، باید سرعت شاتری سریع را انتخاب کرده باشید.علاوهبراین، مخصوصاً هنگام شروع به کار، پیشتمرکز(pre-focusing) را امتحان کنید. این کار در عکاسیهای ورزشی خوب جواب میدهد؛ برای مثال میتوانید روی محوطهی کریکت فوکوس کنید و سپس منتظر بمانید تا حرکت آغاز شود و در آن محدوده اتفاق بیفتد.
3- انتخاب حالت اتوفوکوس
برای داشتن نتایجی واضح در زمینهی حرکت، باید حالت اتوفوکوس صحیح را انتخاب کنید. دو حالت اصلی برای اتوفوکوس وجود دارد: اتوفوکوس مفرد/تکشات و اتوفوکوس پیوسته.
در بسیاری از موقعیتهای معمول عکاسی، از حالت اتوفوکوس مفرد یا تکشات استفاده میشود. در اتوفوکوس مفرد، با فشار دادن دکمهی شاتر تا نیمه، فوکوس روی موضوع قفل میشود و همانطور باقی میماند تا زمانیکه برای گرفتن عکس، دکمه را تا انتها فشار دهید. حالت اتوفوکوس مفرد در شاتهای اکشن، جاییکه مانند حالتی که قبلاً مطرح شد، از پیشتمرکز(pre-focusing) استفاده میکنید(مانند فوکوس روی زمین کریکت) کاربرد دارد.
بااینحال، ممکن است برای اکثر شاتهای اکشن از حالت پیشتمرکز استفاده نکنید، دراین صورت، حالت فوکوس دوربین را روی اتوفوکوس پیوسته قرار دهید. این حالت برای عکاسی از موضوعات متحرک بهتر است؛ زیرا دوربین دائماً سوژهی درحال حرکت را دنبال میکند و فوکوس را روی آن تنظیم میکند. حالت پیوسته، حالتی قابل پیشبینی نیز میباشد؛ زیرا فوکوس را روی قسمتی تنظیم میکند که میداند سوژه پس از تأخیری کمتر از ثانیه، ناشی از بالا رفتن آینه و باز شدن شاتر دوربین، آنجا خواهد بود. این حالت، عکاسی از حرکت را بهمیزان قابل توجهی راحتتر میکند!
4- پنینگ(Panning)
در ارتباط با استفاده از حالت فوکوس «دنبالکنندهي» پیوسته، همانطور که در قسمت قبل مطرح شد، یکی از کاربردیترین تکنیکهای عکاسی که میتوانید برای عکاسی اکشن استفاده کنید، پنینگ(Panning) است. پنینیگ در زمینهی عکاسی اکشن، نتایج شگفتانگیزی به شما میدهد. ایدهی آن به این شکل است که شما هم همزمان با موضوعِ در حال حرکت، دوربین را حرکت دهید تا بتوانید سوژه را واضح و پسزمینه را تار بگیرید.
این حرکت یکی از رایجترین راههای انتقال حس حرکت در یک تصویر است. به خاطر داشته باشید که برای کسب یک شات پنینگ موفق، باید از سرعت شاتر آهستهتری استفاده کنید، درغیر این صورت کل شات واضح(شارپ) میشود. پیشنهاد میشود برای پنینگ، بسته به نور و سرعت موضوع، سرعت شاتری بین1/60 و 1/8 استفاده شود.
اگر از یک لنز زاویهی عریض استفاده میکنید، با استفاده از پنینگ، افکت را اغراقآمیز(اگزجره) میکنید. اگر موضوع در حال حرکت به سمت شما میآید، توهم انفجار حرکت را ایجاد میکند.
5- از فلاش پرکننده استفاده کنید.
در عکاسی اکشن میتوان از فلاش پُرکنندهی دوربین بهطرز مفیدی استفاده کرد. اول از همه، به روشن کردن سوژه کمک میکند و دامنهی عریضتری را برای کار کردن به شما میدهد.
دوماً در راستای استفاده از تکنیکی بهنام «فلاش و تاری- flash and blur» استفاده میشود. این تکنیک با ترکیب یک سرعت شاتر آهسته برای تار کردن پسزمینه ، در عین ثابت کردن و واضح کردن سوژه استفاده میشود. بهترین زمان برای استفاده از این تکنیک در شرایط نور کم مانند طلوع یا غروب خورشید است. سعی کنید مطمئن شوید که سوژهی شما از روبهرو یا کناره در معرض نور محیط قرار میگیرد. پسزمینهی تاریکتر به برجستهتر کردن سوژه کمک میکند.
دو تکنیک برای برای ایجاد عکسی مبتنی بر «فلاش و تاری» وجود دارد. اولین تکنیک از طریق ثابت نگه داشتن دوربین و عکاسی از سوژهی درحال حرکت درمقابل دوربین حاصل میشود. دومین حالت با استفاده از پنینگ برای دنبال کردن سوژه هنگام عکاسی بهکار میرود. بهنظر من(نویسندهی مقاله) حالت دوم بهترین افکتها را به شما میدهد؛ زیرا پنینگ پسزمینه را به صورتی عالی تار میکند، درحالیک سوژه در نور فلاش فریز میشود. برای کسب بهترین نتایج از طریق این تکنیک، از حضور سوژه در برابر پسزمینهای روشن اجتناب کنید و یا پسزمینهای داشته باشید که به سوژه بسیار نزدیک باشد تا نور فلاش، پسزمینه را هم بهاندازهی سوژه نوردهی و روشن کند.
6- عمق میدان را امتحان کنید.
روش دیگر برای کمک به تار کردن پسزمینه استفاده از دریچهی دیافراگم بزرگ است، بنابراین عمق میدان کوچکی را ایجاد میکند که این کار برای برجستهکردن سوژهی در حال حرکت در عکس نیز مؤثر است. بهعلاوه، استفاده از یک دریچهی دیافراگم بزرگ بهاین معناست که از طریق عنبیهی لنز، نور بیشتری به عکس میرسد که بهمنزلهی استفاده از سرعت شاتری سریعتر است.
7- زاویهی دید.
یکی از مهمترین فاکتورهای ثبت عکسهایی عالی از حرکت این است که زاویهی دیدی صحیح داشته باشید و در موقعیتی مناسب قرار گرفته باشید. باید در دید شما نسبت به حرکت، مانعی وجود نداشته باشد و نسبتاً واضح باشد. اما علاوهبراین، مهم است که در سطحی صحیح نسبت به چیزی که از آن عکاسی میکنید قرار گرفته باشید. از اینکه روی زمین دراز بکشید یا روی نردبان بروید تا بتوانید شاتهای خوبی بگیرید، پروا نداشته باشید.
8- و در نهایت...
عکاسی اکشن بیشتر کسب تجربه است؛ زیرا همیشه به نور و حضور نور بستگی دارد و همچنین احتمال دارد که تنظیمات مورد نیاز برای شما همیشه کمی تغییر کنند. اما با پیروی از نکات بیانشده، نتایج بهتری کسب خواهید کرد و از فرایند انجام کار بیشتر لذت خواهید برد.
ترجمه اختصاصی صنعت عکاسی