ده نکتهی برتر برای عکاسی دیجیتال
مقدمه
چه شما عکاسی مبتدی باشید یا باتجربه، نکاتی وجود دارند که رعایت آنها به نفع شماست و نتایج بهتری برایتان دارد. در این مقاله، برخی از مسائل معمول که با آن مواجه میشوید و نکات و نحوهی کاربرد آنها برای بهتر شدن کارهایتان بیان خواهند شد.
۱- از قانون یکسوم استفاده کنید.
این قانون با استفاده از مؤثرترین اصل در ترکیببندی، کمک میکند تا بتوانید عکسهایی جذاب بگیرید. اگر میخواهید عکسی بگیرید که باعث شگفتی دیگران شود، قانون یکسوم راز ترکیببندی شماست که برای رسیدن به این مرحله باید آنرا به کار بگیرید.
برای به کار بردن قانون یکسوم، چهار خط را تصور کنید، دو خط عمودی و دو خط افقی که تصویر را به نُه بخش تقسیم میکنند. برخی تصاویر با قرار دادن نقطهی کانونی در مرکز مربع عالی میشوند، اما قرار دادن سوژه خارج از مرکز و روی یکی از نقاط تقاطع فرضی، اغلب ترکیب عکس را بهلحاظ زیباییشناختی بهتر میکند.
هنگامیکه یک عکس با استفاه از قانون یکسوم ترکیببندی میشود، برای چشم خوشایندتر و جالبتر میشود.
۲- از لرزش دوربین جلوگیری کنید.
لرزش دوربین و تاری، موضوعیست که هر عکاسی را آزرده میکند؛ در این قسمت راههایی را برای پیشگیری از آن پیشنهاد میدهیم.
اول، باید روش صحیحِ نگه داشتن دوربین را یاد بگیرید؛ از هر دو دست استفاده کنید، یکی کنار بدن و دیگری اطراف لنز تا دوربین را نزدیک بدن نگه دارید و از بدن بهعنوان تکیهگاه استفاده کنید.
همچنین برای عکاسی دستی، مطمئن شوید که سرعت شاتر متناسب با فاصلهی کانونی باشد. اگر سرعت شاتر شما بسیار پایین باشد، هر حرکت ناخواستهای در دوربین منجر به تاری عکس میشود. قاعدهی شَست(The rule of thumb) این نیست که برای کم کردن این مسأله، در سرعت شاتری کمتر از فاصلهی کانونی عکاسی کنید.
1/فاصلهی کانونی(به میلیمتر)= حداقل سرعت شاتر(در ثانیه)
(1 / Focal Length (in mm) = Minimum Shutter Speed (in seconds))
به عنوان مثال، اگر از یک لنز 100mm استفاده میکنید، سرعت شاتر شما نباید کمتر از 1/100ام ثانیه باشد.
از سه پایه و مونوپاد هم هروقت که امکان داشت استفاده کنید.
۳- استفاده از مثلث نوردهی را یاد بگیرید.
اگر میخواهید عکسهایتان بهلحاظ نوردهی و ظاهر عکس بهترین باشند، باید سه اصل پایه را رعایت کنید: دریچهی دیافراگم، سرعت شاتر و ایزو.
همچنین باید ارتباط بین این سه کنترل را هم بدانید. هنگامیکه آنها را تنظیم میکنید، معمولاً باید حداقل یکی دیگر از آنها را هم مدنظر داشته باشید تا به نتایج دلخواه برسید.
استفاده از حالت خودکار، از این کنترلها مراقبت میکند، اما باید این هزینه را بپردازید که ممکن است عکسها دلخواهتان نشوند.
۴- از فیلتر پولاریزه استفاده کنید.
اگر فقط میتوانید یک فیلتر برای لنزتان بخرید، فیلتر پولاریزه را انتخاب کنید. نوع توصیهشده، پولاریزهی مدور است، زیرا به دوربین اجازهی استفاده از سنجش TTL(از طریق لنز)، مانند نوردهی خودکار را هم میدهد.
این فیلتر باعث کاهش انعکاسها از آب، فلز و شیشه میشود، رنگ آسمان و شاخ و برگ درختان را تقویت میکند و کمک میکند عکس شما به مرحلهای برسد که تحسین دیگران را برانگیزد و تمام اینها را درشرایطی انجام میدهد که از لنز هم محافظت میکند. هیچ دلیلی برای ترک این فیلتر در طول دوران عکاسیتان وجود ندارد.
۵- در عکسهایتان حس عمق را ایجاد کنید.
عکاسی از مناظر به ایجاد حس عمق در تصویر کمک میکند؛ به عبارت دیگر، به بیننده این حس را القا میکند که انگار واقعاً در آن مکان حضور دارد.
برای دید پانوراما، از لنز با زاویهی عریض و دهانهی دیافراگم کوچک، حدود 1/16 یا کمتر استفاده کنید تا پسزمینه و پیشزمینه را واضح نگه دارید. جانمایی یک موضوع یا شخص در پیشزمینه(foreground) به ایجاد حس مقیاس و اندازه در اینباره که فاصله چقدر دور است، کمک میکند.
اگر امکان دارد از سهپایه هم استفاده کنید، زیرا معمولاً دهانهی دیافراگم کوچک به سرعت شاتر پایینتر احتیاج دارد.
۶- از پسزمینههای ساده استفاده کنید.
در عکاسی دیجیتال، گرایش به سادگی بهترین رویکرد است و شما باید تصمیم بگیرید که چه چیزهایی در تصویر باشند و درعینحال عوامل مزاحم و پرتکنندهی حواس هم وجود نداشته باشند.
درصورت امکان، پسزمینهای ساده از رنگهای خنثی و الگوهای ساده انتخاب کنید. هدف شما این است که چشم بیننده را به نقطهی کانونی هدایت کنید، نه به چیزهایی رنگی یا ساختمانی عجیبغریب در پس زمینه. این حرکت بهویژه در شاتی که در آن مدل، خارج از مرکز جانمایی شده است، اهمیت دارد.
۷- از فلاش در فضای داخل استفاده نکنید.
نور فلاش خشن و غیرطبیعی بهنظر میرسد، مخصوصاً برای پرترههای داخلی. بنابراین، راههای مختلفی برای عکاسی از پرتره در فضای داخل وجود دارد که میتوانید آنها را امتحان کنید.
اول ایزو را بالا ببرید، معمولاً بین 800 تا 1600 تفاوت بزرگی برای سرعت شاتری که میتوانید انتخاب کنید ایجاد میکند. از عریضترین دریچهی دیافراگم ممکن استفاده کنید، بهاینترتیب نور بیشتری به حسگر میرسد و پسزمینهی مات خوبی خواهید داشت. استفاده از سهپایه یا تثبیتکنندهی تصویر(I.S.) لنز هم راهی عالی پیشگیری از تاری تصویر است.
اگر حتماً باید از فلاش استفاده کنید، آنگاه از فلاش با سری که قابل چرخش باشد استفاده کنید و نور را به سقف یا با زاویه بتابانید.
۸- ایزوی صحیح را انتخاب کنید.
تنظیم ایزو، حساسیت دوربین به نور و همچنین میزان دانهدانه بودن تصویر را تعیین میکند. ایزویی که انتخاب میکنیم به موقعیت بستگی دارد؛ هنگامیکه فضا تاریک است باید ایزو را بالاتر ببریم، چیزی حدود 400 تا 3200، که اینکار دوربین را به نور حساستر میکند و از تاری جلوگیری میکند. در روزهای آفتابی میتوانیم ایزوی 100 یا تنظیمات خودکار را انتخاب کنیم زیرا نور بیشتری برای کار وجود دارد.
۹- دوربین را بچرخانید.
اگر میخواهید از سوژهای درحال حرکت عکس بگیرید، از تکنیک چرخاندن دوربین(panning)(در راستای افق، عمودی و...) استفاده کنید. بهاینمنظور از سرعت شاتری حدود دو درجه پایینتر از حد لزوم استفاده کنید، بنابراین برای 1/250، ما 1/60 را انتخاب میکنیم. دوربین را روی سوژه نگه دارید، درحالیکه با انگشت دکمهی شاتر را تا نیمه فشار دادهاید و فوکوس را قفل کردهاید، هنگامیکه زمانش رسید عکس را بگیرید. یادتان باشد که سوژه را در حین حرکت دنبال کنید.
درصورت امکان، از سهپایه یا مونوپاد برای جلوگیری از لرزش دوربین استفاده کنید تا خطوط حرکت را واضح ثبت کنید.
۱۰- سرعت شاتر را امتحان کنید.
از امتحان کردن سرعت شاترهای مختلف و دیدن تأثیرات جالب حاصل از آنها نترسید. هنگام عکاسی در شب، از سهپایه استفاده کنید و از سرعت شاتر تنظیم شده در 4 ثانیه استفاده کنید. خواهید دید که حرکت موضوع همراه با تعدادی خط و مسیر نور ثبت میشود. اگر از سرعت شاتری سریعتر، حدود 1/250ام ثانیه استفاده کنید، مسیرهای نور طولانیتر و یا درخشانتر نخواهند شد، درعوض حرکت تثبیت میشود.
سعی کنید با حرکت دادن موضوعات یا پسزمینه، مانند امواج ساحل،جمعیت افراد در حال قدمزدن، ماشینهای مسافرتی، از ترکیببندیهای دیگر با سرعت شاترهای متفاوت استفاده کنید تا هم بتوانید حرکت را بهصورت تار ثبت کنید و هم اگر خواستید حرکات را ثابت کنید و آنها را واضح ثبت کنید.
ترجمه اختصاصی صنعت عکاسی