مبانی عکاسی معماری
مقدمه
بسیاری از نقاط مختلف دنیا معماری خیرهکنندهای در نزدیکی خود دارند و میتوان از آنها عکاسی کرد. تقریباً تمام شهرهای بزرگ ساختمانهایی با ویژگیهای متمایز دارند. اگر قبل از رفتن به محل در مورد آن تحقیق کنید، در زمانتان صرفهجویی میشود و همچنین به شما کمک میکند تا بدانید از کدام قسمتها و کجاها میخواهید بازدید کنید. حتماً نقشه یا مسیرها را همراه خود داشته باشید.
1- تعداد زیادی عکس بگیرید.
هنگامیکه از یک مکان باستانی دیدن میکنید، عکسهای معمارانهی بسیاری از آنجا بگیرید. از تمام زوایا و حتی در اوقات مختلفی از روز به بنا نزدیک شوید. کارت حافظهی کافی همراه خود داشته باشید تا هرچقدر میتوانید عکس بگیرید. تصویر زیر، آمفیتئاتر روم است که زاویه و شاتی کلاسیک دارد و در طول روز گرفته شده است. حالا تصور کنید اگر شب هم درست از همین زاویه عکسی گرفته شود چه میشود؟
2- از بیرون به موضوع نگاه کنید.
هروقت که از بناهای معماری عکاسی میکنید، از بیرون به موضوع نگاه کنید. سعی کنید پرسپکتیوها و ناحیههای مختلف را پیدا کنید و از آنها عکاسی کنید. اگر داخل بنا هستید به سقف نگاه کنید، شاید چیزهای جالبی روی سرتان ببینید. دوربین را به سمت بالا بچرخانید و از دیافراگمی مناسب تصویر استفاده کنید؛ اگر نمیتوانید از فلاش استفاده کنید، دریچهی دیافراگم را تا حدود f/4 باز کنید. اگر سقف شیشهای است، دوربین را کمنور نگه دارید تا جزئیات تیره را حفظ کنید.
3- ترکیببندی را چک کنید.
وارد کردن برخی تفکرات در ترکیببندی عکسهای معمارانه موضوعی مهم است. همیشه بهدنبال زاویهها و پرسپکتیوهای جالب و ممکن باشید. به قانون یک سوم توجه کنید؛ برای مثال، با یک باکس پلهی مارپیچ، به جای عکس گرفتن از سطح زمین بهتر است به قسمت بالای پلهها بروید. اگر دوربین را با دست نگه میدارید، ایزویی حدود 400 انتخاب کنید و دوربین را روی یک لبهی مطمئن قرار دهید.
4- نقاط دید مختلف را امتحان کنید.
برای عکاسی از یک بنای معماری، از سطح دید خودتان عکاسی نکنید زیرا اینکار باعث میشود همهچیز بهصورت تخت و مسطح در عکس نمایان شوند. سوژه را از زوایای متنوع و در نقاط دید مختلف عکاسی کنید. همچنین میتوانید دوربین را به راست یا چپ بچرخانید یا کمی بالاتر و پایینتر از سطح چشم حرکت دهید تا کمی خلاقیت را چاشنی کار کنید. استفاده از یک لنز شیبدار عکسهای معماری را بهگونهای ثبت میکند که بنای بلند را کاملاً مستقیم و از پوزیشن پایین نشان میدهد.
5- به جزئیات توجه کنید.
بزرگنمایی برای ایجاد یک عکس کلوزآپِ با جزئیات، روشی عالی برای توجه به کوچکترین جزئیات بنا است. بهعنوان مثال، میتوانید از دستگیرههای در، پنجرهها و آجرهای یک بنای یادبود یا الگوهای زیگزاگ و خطوط منحنی پلههای مارپیچ کلاسیک عکاسی کنید. بهمنظور داشتن نور کافی، از ایزوی حدود 400 و دیافراگم نسبتاً عریض استفاده کنید. یک پله کم کردن نور، میتواند جزئیات و رنگ را در عکس حفظ کند.
6- عکاسی در شب را هم مدنظر داشته باشید.
عکاسی از بناهای معماری در زمانهای مختلف، احساسات و تأثیرات تازهای را به عکس اضافه میکند. اگر مثلاً سوژهی شما یک کلیسا است، عکاسی هنگام طلوع یا غروب خورشید آنرا جالب میکند. بههمینصورت اگر سوژهی شما بنایی است که در شب نورپردازی خوبی دارد. از سهپایه استفاده کنید و زاویهی مناسبی را برای عکاسی پیدا کنید. دوربین را روی سهپایه قرار دهید و پایینترین ایزوی ممکن را انتخاب کنید. اگر دیافراگمی حدود f/32 را برای یک تصویر فوقالعاده واضح انتخاب کنید، باید زمان نوردهی را حدود 10 ثانیه درنظر بگیرید. اگر دوربین را با دست نگه میدارید، دیافراگم را روی ماکزیمم تنظیم کنید و یک پشتیبان یا کمکی که میتواند یک دیوار، یا کیسهی beanbag باشد پیدا کنید تا دوربین را روی آن قرار دهید و عکاسی کنید.
7- عکسهای سیاه سفید بگیرید.
هنگامی که عکسهای معمارانه را بهصورت سیاهسفید ثبت میکنید، به خطوط و الگوهای قوی فکر کنید که در عکس تأثیراتی انتزاعی میگذارند. بهدنبال خطوطی باشید که چشم را به سمت مرکز یا نقطهی کانونی هدایت میکنند. مانند تصویر زیر از پل بروکلین که در حالت سیاه سفید، کمتر به آسمان گرفتهی آن توجه میکنید. اما همیشه استفاده از فیلتر قرمز یا فیلتر پولاریزه به برجسته کردن کنتراست بین نواحی روشن و تاریک کمک میکند.
تنظیمات پیشنهادی
تنظیمات ایدهال بسته به سوژه و شرایط متفاوت است. همیشه ترجیح بر این است که هرجایی که امکان دارد از سهپایه استفاده کنید. اگر نور کافی نیست، از عریضترین دیافراگم ممکن استفاده کنید. در روزهای روشن، عکس را یک یا دو پله کمنورتر کنیدتا جزئیات معمارانه حفظ شوند و حتی بتوانید بعداً عکس را زوم کنید و جزئیات را ببینید.
تجهیزات پیشنهادی
اگر در روز روشن عکاسی میکنید، بهتر است همیشه فیلتر پولاریزه همراه داشته باشید که به کاهش انعکاسها و برجسته کردن رنگها کمک میکند. از سایهبان لنز استفاده کنید تا جلوی درخشش و براقی را بگیرید. اگر از لنز با زاویهی عریض استفاده میکنید، براق بودن مشکلی همیشگی است. سهپایه همیشه کاربردی است و با داشتن آن میتوانید ایزو را پایین بیاورید و دیافراگم را کوچکتر کنید تا عکسهایی واضحتر داشته باشید و بعداً بتوان آنها را بزرگنمایی کرد. یادتان باشد که باتریهای قابل شارژ و کارت حافظههای زیادی همراه داشته باشید.
جمعبندی
عکسهای معمارانه دائمی هستند. همیشه به خطوط و اَشکال توجه کنید و بهدنبال رنگها و الگوها و بافتها باشید. یادتان باشد که میتوانید هر تصویری را بعداً به نسخهی سیاهسفید تبدیل کنید، پس بهدنبال تصاویری پر از سایه روشن باشید. ساختمان موضوعی ثابت است و این شما هستید که باید دور آن بچرخید و پرسپکتیوهای جدید را کشف کنید و اگر سرشار از حس زندگی و شخصیت هستند به آنها نزدیک شوید.
ترجمه اختصاصی صنعت عکاسی