درک نور طبیعی


درک نور طبیعی

مقدمه
هنگام عکس‌برداری از مناظر،‌ چند مورد اساسی وجود دارد که به‌طور قطع می‌توانند بین تصویر خوب و شاخص تمایز ایجاد کنند؛ مواردی همچون: سوژه، ترکیب‌بندی اجزاء، فصل، زمانی که شما صرف می‌کنید و نور. این درحالی است که ما به‌راحتی می‌توانیم این موارد را کنترل کنیم و لوکیشن، ترکیب‌بندی و فصل مناسب را پیدا کنیم. اما درحقیقت نمی‌توانیم از قبل، در مورد نور برنامه ریزی کنیم چرا که اطلاعات کافی در مورد خوب بودن نور در آن زمان نداریم.
نور در عکاسی، عاملی بازدارنده است. می‌تواند فضایی را بوجود آورد که بر صحنه تاکید دارد و سوژه را جذاب‌تر کند. درک شخصیت نور و چگونگی کار کردن با آن، برای تمام عکاسان امری ضروری است.
اولین نکته که باید آن را به خاطر سپرد این است که نور در طول روز به آرامی تغییر می‌کند (از نور شدید در ظهر روز آفتابی تا نور جادویی غروب خورشید). همچنین، نور براساس جهتی که به سوژه می‌تابد (پهلو یا پشت و...)، می‌تواند تاثیرات متفاوتی را ایجاد کند.
در ادامه، انواع مختلف نور بررسی می شود.


1- نور پراکنده(Diffuse Light)
نور پراکنده یا پخش‌شده در طول روزهای بارانی وجود دارد؛ هنگامی‌که خورشید پوشیده است و نور آن ملایم است. این نوع از نور،‌ برای سوژه‌هایی مانند حیوانات، مردم، جنگل‌ها و مواردی از این قبیل، عالی است، چراکه کنتراست و سایه‌ی آن به‌شدت کاهش یافته است.
بعضی اوقات،‌ درنظر گرفتن آسمان در تصویر می‌تواند جالب باشد، مخصوصا هنگامی‌که ابرها دراماتیک(درهم ونمایشی) هستند(یک فیلتر خاکستری مدرج می‌تواند به اضافه کردن معنا به ابرها و دادن جلوه‌ای ویژه به تصویر کمک کند)، اما اگر آسمان صاف و خاکستری است، پیشنهاد این است که جزئی از آن استفاده شود یا اصلا استفاده نشود.
زمان وجود نور: روزهای بارانی. نور پراکنده در روزهایی که هوا بسیار بد، طوفانی یا بارانی است، بهتر کار می‌کند.
چگونگی نور:‌ خورشید پنهان است و نور ملایم است.
بهترین زمان:‌ تمام روز.



2- نور نقطه‌ای یا لکه‌ای (Spot Light)
نور لکه‌ای یا نقطه ای، هنگامی اتفاق می‌افتد ‌که نور خورشید، برخلاف انتظار، از میان ابرها می‌تابد و تنها بخشی از منظره را روشن می‌کند. نیازی نیست که هوا ابری باشد،‌ وجود چند تکه ابر که جلوی خورشید را می‌پوشانند و در اطراف آن حرکت می‌کنند، برای ایجاد این نوع از نور کافی هستند. روزهایی که باد در جریان است نیز می‌توان این نور را داشت.
تابش این نور می‌تواند هر زمانی اتفاق بیفتد، بنابراین شما باید در محل لکه‌ی نور، برای ثبت آن آماده باشید.
زمان اتفاق: هنگامی‌که خورشید، اندکی توسط ابرها پوشیده شده است.
چگونگی نور:‌ خورشید از میان ابرها می تابد و بخشی از منظره را روشن می‌کند.
بهترین زمان: هنگام طلوع و غروب خورشید.




3- زمان طلایی (Golden Hour)
این نوع از نور، هر روز اتفاق می‌افتد(با این فرض که خورشید توسط چیزی همچون ابرها، پوشیده یا پنهان نشده باشد)؛ این نور در زمان کوتاهی پس از طلوع خورشید در صبح و قبل از غروب آن مشاهده می‌شود. در هر دو زمان، خورشید در بالای آسمان نیست و نور سحرآمیزش، ملایم تر و گرم‌تر از طول روز است.
زمان اتفاق: بعد از طلوع و قبل از غروب خورشید.
چگونگی نور: یک نور گرم و جادویی که سوژه را دربر می‌گیرد.
بهترین زمان: هنگامی‌که مقدار کمی ابر در آسمان باشد‌(که خورشید را نپوشانده باشند) و به سایه‌های صورتی، بنفش، قرمز و نارنجی در آمده باشد.



4- زمان آبی (Blue Hour)
ما «زمان آبی» را هنگام صبح، قبل از اینکه خورشید طلوع کند و بعد از این‌که غروب می‌کند، خواهیم داشت. درطول این زمان، نور به همه چیز رنگی آبی می‌پاشد.
حتی اگر خورشید پایین‌تر از افق باشد، نور غیرمستقیم آن منظره را روشن می‌کند و فضایی بسیار سحرآنگیز در تمام آن بوجود می‌آورد.
دفعه‌ی بعدی که می‌خواهید از غروب خورشید عکس بگیرید، سعی کنید بیشتر منتظر بمانید. از این‌که چطور این صحنه‌ها تغییر می‌کنند شگفت‌زده خواهید شد و می‌توانید تصاویر مختلفی با حال و هواهای مختلف ثبت کنید.
همچنین، در خلال «زمان آبی»، شما می‌توانید نوردهی طولانی داشته باشید، بدون اینکه از فیلترهای خاکستری(فیلترهای خنثی) استفاده کنید.
زمان اتفاق: قبل از طلوع و بعد از غروب آفتاب.
چگونگی نور: خورشید، پایین‌تر از افق قرار دارد و نور غیر مستقیم آن، به صورت یک سایه ی عمیق آبی رنگ، محیط را روشن می‌کند.
بهترین زمان: هنگامی‌که مقداری ابر در آسمان وجود دارد(که خورشید را نپوشانده‌اند) یا در یک آسمان کاملا صاف.


5- نور مهتاب (Moonlight)
بسیاری از عکاسان نور مهتاب را دست‌کم می‌گیرند، درحالی‌که این نور،‌ این شانس را به آن‌ها می دهد که عکس‌‌های بی‌نظیری را ثبت کنند؛ به‌ویژه اگر شما در احاطه‌ی کوه‌ها باشید. هنگامی که ماه طلوع می‌کند یا هنگام غروب آن، نور مهتاب به طرز سحرانگیزی قله‌ها را روشن می‌کند.
گاهی اوقات، اگر مثلا به خاطر کمبود ابر در آسمان،‌ طلوع یا غروب به اندازه‌ی کافی جذاب نباشد؛‌ نور مهتاب، به‌خاطر حضور ستارگان، شانس دیگری برای ثبت عکس‌های زیبا به ما می‌دهد.
اگر ماه کامل باشد، تنها توصیه‌ی ما به شما این است که از موقعیت طلوع و غروب به‌خوبی استفاده کنید، در غیر این صورت، عکس‌ها زننده خواهند بود. در خلال این مراحل(طلوع و غروب ماه)، هنگامی‌که تنها نیمی از ماه قابل رویت است نیز موقعیت جالبی برای ثبت تصویر است.
اگر تمایل به ثبت ماه هنگام طلوع یا غروب آن دارید،‌ بهتر است از قبل برای این منظور برنامه‌ریزی کنید، زیرا این مراحل به‌آسانی و توسط چشم غیرمسلح قابل رویت نیست. اپلیکیشن‌هایی* وجود دارند که تایم دقیق طلوع و غروب ماه را به شما می‌گویند. در غیر این صورت،‌ پیشنهاد ما به شما این است که با عکس گرفتن،‌ خودتان منظره مناسب را پیدا کنید.
بهترین زمان: شب‌هنگام
چگونگی نور: ماه منظره را روشن می‌کند.
زمان اتفاق: بلافاصله بعد از طلوع یا غروب ماه. همچنین در طول مراحلی که تنها نیمی از ماه یا کمتر از نیمه‌ی ماه، رویت می شود.


6- نور انعکاسی (Reflected Light)
شما نور انعکاسی را هنگامی می‌توانید دریافت کنید ‌که نور از سطحی به سطح دیگر بازتاب می‌شود(مانند بین یک دره). نور انعکاسی، نوری غیرمستقیم و ملایم است که رنگ‌های سطحی که از آن بازتاب می ‌شود را به خود می‌گیرد.
کوهستان آنتیلو(Antelope Canyon) در آریزونا، نمونه‌ی کاملی از این نوع نور را به نمایش می‌گذارد. اگر شما درون یک دره مشغول به عکاسی هستید، نور صحنه به رنگ سایه‌های نارنجی خواهد بود.
زمان اتفاق: در طول روز.
چگونگی نور: نور از سطحی به سطح دیگر بازتاب می‌شود.
بهترین زمان: هنگام طلوع و غروب خورشید.



۷- نور از پشت (Backlight)
نور از پشت(Backlight)، هنگامی اتفاق می افتد ‌که سوژه از پشت روشن است و ما منبع نور را می بینیم.
نکته مهمی که باید درنظر داشت این است که هنگام عکس‌برداری از این نور، باید مراقب باشیم لنز نور را زننده ثبت نکند(لنز نسوزد). استفاده از یک سایبان برای دوربین، به‌خصوص هنگامی‌که از لنز تله فتو(Telephoto) استفاده می‌کنید، می‌تواند این زننده بودن نور را کاهش دهد. درغیر این صورت،‌ شما دو راه پیشرو دارید:
-اگر نمی‌خواهید خورشید را در تصویر خود جای دهید: سعی کنید نوری را که به لنز می‌خورد، با دست خود یا وسیله‌ای دیگر بپوشانید، تا اثرات سوختگی لنز را کاهش دهید.
-اگر می‌خواهید خورشید را در تصویر خود ثبت کنید: از صحنه دوبار عکس بگیرید،‌ یکی بدون پوشاندن خورشید و دیگری با پوشاندن آن با انگشتان یا دست‌هایتان. سپس شما به‌آسانی می‌توانید این دو تصویر را با فتوشاپ با یکدیگر ادغام کنید و به تصویری برسید که در آن لنزتان هم نسوخته است.
رویکرد دیگر در برخورد با این نوع نور، این است که منبع نور را با یک درخت یا کوه مسدود کنید. نور پشت برای ایجاد تصاویر ضدنور نیز بسیار مناسب است.
زمان اتفاق:‌ نور در پشت سوژه قرار دارد.
چگونگی اتفاق: منبع نور از پشت به سوژه می‌تابد.
بهترین زمان اتفاق: هنگامی‌که خورشید در آسمان خیلی بالا و درخشان نیست.



۸-نور جانبی (Sidelight)
نور جانبی زمانی اتفاق می‌افتد که نور سوژه‌ی شما را از یک سمت روشن می‌کند و سایه ی عمیقی را در سمت دیگر ایجاد می‌کند.
این نوع از نور، به لطف کنتراست بوجود آمده بین مناطق روشن و تاریک، حس عمق را در تصویر بوجود می‌آورد.
زمان اتفاق: نور از یک سمت به سوژه می‌تابد.
البته جهتی که نور به سوژه می‌تابد،‌ به موقعیت شما نسبت به آن بستگی دارد و این به این معناست که اگر یکی این انواع نور مناسب صحنه نیست، ‌شما می‌توانید با تغییر مکان خود نور از پشت یا نور جانبی را نسبت به سوژه داشته باشید.
چگونگی اتفاق: بخشی از سوژه نور دارد و بخشی در سایه قرار دارد.
بهترین زمان اتفاق: صبح زود و اواخر بعدازظهر.



نتیجه‌گیری
• انواع مختلفی از نور وجود دارد و در مورد یک سوژه برخی از آن‌ها بهتر جواب می‌دهند.
• صبح زود،‌ قبل از طلوع خورشید در مکان حضور داشته باشید و تا بعد از غروب آن‌جا بمانید تا از مزایای نورهای مختلف بهره‌مند شوید.
• صبور باشید، انتظار کلید موفقیت است!
• برای دانستن اینکه خورشید/ماه در یک زمان خاص در چه مکانی هستند، از اپلیکیشن‌های موجود روی تلفن همراه خود استفاده کنید.


ترجمه اختصاصی صنعت عکاسی

لیست کامل آموزشها
دانلود اپلیکیشن
تلگرام صنعت عکاسی
خیریه باز باران
جدیدترینآخرین شماره آگهی نامه تخصصی صنعت عکاسی هشتاد و پنجم
رنگ سیستم
دیدفراز
نوین تجارت پارسیان