آموزش حالت‌های عکاسی با دوربین DSLR


آموزش حالت‌های عکاسی با دوربین DSLR

مقدمه
هنگامی که یک دوربین دیجیتال می‌خرید، امکان انتخاب حالت‌های خودکار مختلف در دوربین برای شما وجود دارد. این‌ها تنظیمات از پیش برنامه‌ریزی شده‌ای هستند که به شما امکان می‌دهند که سرعت شاتر مطلوب و اندازه‌ی دریچه‌ی دیافراگم را برای عکس مورد نظرتان انتخاب کنید. این تنظیمات برای افراد مبتدی بسیار‌ کاربردی است اما عکاسان حرفه‌ای هم هنگام عکس‌برداری سریع، می‌توانند از آن استفاده کنند. با این تنظیمات آشنا شوید و راحت از آن‌ها استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که هر دوربین حالات ازپیش‌تعریف‌شده‌‌ای دارد که کمی با هم تفاوت دارند. در ادامه، رایج‌ترین حالت‌ها معرفی می‌شوند.

1- حالت اتوماتیک
حالت اکسپوژر اتوماتیک (خودکار) زمانی اتفاق می افتد که دوربین سرعت شاتر، میزان باز بودن دریچه دیافراگم،ISO و تنظیمات فلش را به‌صورت بهینه برای عکس انتخاب می‌کند. تنها کاری که لازم است شما انجام دهید، هدف‌گیری سوژه و گرفتن عکس است. این‌کار زمانی مفید است که نمی‌دانید چه تنظیماتی باید انجام دهید یا زمانی‌‌که نیاز دارید سریعاً عکس بگیرید. اگر نور روز مناسب باشد، نوردهی عکس هم مناسب خواهد بود؛ نوردهی خودکار در شرایطی که نور نامناسب باشد اتفاق می‌افتد و دراین حالت ممکن است دوربین حتی در مواقع غیرضروری فلش بزند.


2- حالت پرتره
در حالت پرتره (portrait)، دوربین این‌گونه «فکر می‌کند» که سوژه‌ در پیش‌زمینه‌ی قاب وجود دارد و از یک عمق میدان کم برای وضوح سوژه(فوکوس روی پرتره) استفاده می‌کند و پس‌زمینه را مات می‌کند. اگر دوربین صحنه را تاریک تشخیص دهد، فلش می زند. فلش، برای شرایط آفتابی، هنگامی‌که نور آفتاب، سایه‌های تند و خشن ایجاد می‌کند نیز کاربرد دارد. به طور‌کلی حالت پرتره برای شرایط محیطی با نور مناسب، بسیار ایده‌آل است.

3- حالت ماکرو
حالت ماکرو برای عکس گرفتن از سوژه‌های کوچکتر از دست بسیار مناسب و کاربردی است. به یاد داشته باشید که حالت ماکرو امکان کلوزآپ خیلی زیاد را به شما نخواهد داد، برای این منظور باید از یک لنز ماکرو استفاده کنید. حالت ماکرو در شرایط نور روشن و با انتخاب عمق میدان کم برای فوکوس روی سوژه، خیلی خوب جواب می‌دهد‌. بنابراین اگر نور کم است، از سه پایه استفاده کنید. هنگام گرفتن عکس ماکرو باید تمرکز بیشتری داشته باشید؛ زیرا زمانی‌که عمق میدان کم را انتخاب می‌کنید، باید کمتر خطا کنید.


4- حالت منظره
معمولاً حالت منظره، برای ایجاد یک تصویر واضح از کل منظره، از دریچه‌ی کوچک دیافراگم (عدد f بزرگ) استفاده می‌کند(در دوربین‌های قدیمی، این تنظیمات با عنوان بی‌نهایت(infinity) مشخص می‌شد). در حالت منظره بهتر است از یک لنز عریض(wide) استفاده شود و اگر نور صحنه خوب باشد، این حالت هم خوب جواب می‌دهد.در این حالت، اگر پیش‌زمینه تاریک باشد، دوربین از فلش استفاده می‌کند، ‌اما می‌توانید فلش ‌را به‌صورت دستی غیرفعال کنید.


5- حالت ورزشی
ازآن جایی که ورزش جزء فعالیت‌های سریع محسوب می‌شود، حالت ورزشی امکان سرعت شاتر بالا، حداقل بین 1/500-1/1000 را برای عکاس فراهم می‌کند. با استفاده از سرعت بالای شاتر می‌توانید حرکات را منجمد کنید؛ به این معنی که فلش همیشه ضروری نیست، اگرچه ممکن است ‌بار دیگر، این حالت در نور روشن روز بهتر کار کند. حالت ورزشی در کنار حالت عکاسی سریالی (دنباله‌دار) که در آن عکس‌ها پشت‌سرهم گرفته می‌شوند نیز به خوبی جواب می‌دهد؛ حاصل این‌کار تعدادی عکس است که از یک فعالیت بین زمین‌وهوا گرفته شده‌اند!


6- حالت پرتره در شب
دوربین در حالت پرتره در شب( Night portrait mode)، سعی می‌کند تعادلی را بین تاریکی پس‌زمینه و نور موردنیاز برای روشنایی سوژه در پیش‌زمینه فراهم کند. اندازه‌ی دیافراگم باید نسبتاً عریض باشد تا اجازه‌ی ورود نور کافی را برای گرفتن پس‌زمینه بدهد و سوژه واضح بیفتد. اما هم‌زمان نور فلش برای روشن کردن شخص و جلوگیری از تار شدن تصویر لازم است. گاهی، حالت عکاسی پرتره در شب، دوبار فلش می‌زند که نوردهی غیرطبیعی را روی سوژه ایجاد می‌کند.


حالت‌های پیشرفته دوربین
در بیشتر دوربین‌های DSLR، حالت‌های مختلفی وجود دارد که با حروف انگلیسی مشخص شده‌اند؛ M(دستی)، AV(عکاسی با اولویت دریچه دیافراگم)، TVیا S(عکاسی با اولویت سرعت شاتر) و P(برنامه‌ریزی شده به‌صورت خودکار). حالت دستی به عکاس اجازه می‌دهد که تنظمیات را تک‌به‌تک انجام دهد؛ حالت عکاسی با اولویت دریچه دیافراگم به عکاس اجازه می‌دهد که اندازه‌ی دریچه‌ی دیافراگم را تنظیم کند و دوربین به‌طور خودکار سرعت شاتر صحیح را تنظیم می‌کند؛ حالت TV‌ به عکاس اجازه می‌دهد که اول سرعت شاتر را تنظیم کند(برای مثال هنگام عکاسی ورزشی) و سپس دوربین به صورت خودکار میزان صحیح بازبودن دریچه را تنظیم می‌کند؛حالت P شبیه به حالت خودکار است، سرعت شاتر و اندازه‌ی دریچه‌ی دیافراگم توسط دوربین تعیین می‌شوند اما عکاس می‌تواند عملکردهای عکس گرفتن و ثبت تصویر را تنظیم کند.

جمع‌بندی
برخی افراد استفاده از تنظیمات از پیش‌تعیین‌شده را حرکتی مبتدی می‌دانند، درحقیقت می‌گویند فقط بعضی اوقات که عجله داریم و نمی‌توانیم همه چیز را به صورت دستی تنظیم کنیم، می‌توانیم از این حالات استفاده کنیم. همچنین به‌خاطر داشته باشید که استفاده از این حالت‌ها در شرایط مختلف، درمورد عکاسی و تنظیمات ایده ال، درس‌هایی به شما آموزش می‌دهند. اگر شک دارید، می‌توانید از حالت خودکار دوربین استفاده کنید، سپس تنظیمات را به‌صورت دستی وارد کنید. تنظیمات خودکار برای استفاده‌ی شما در دوربین تعبیه شده‌اند، بنابراین آن‌ها را امتحان کنید و باهرکدام از آن‌ها آشنا شوید.

ترجمه اختصاصی صنعت عکاسی

لیست کامل آموزشها
دانلود اپلیکیشن
خیریه باز باران
تلگرام صنعت عکاسی
جدیدترینآخرین شماره آگهی نامه تخصصی صنعت عکاسی هشتاد و پنجم
دیدفراز
نوین تجارت پارسیان
رنگ سیستم