درک رزولوشن در عکاسی دیجیتال


درک رزولوشن در عکاسی دیجیتال

مقدمه
هنگامی‌که وارد دنیای عکاسی می‌شوید، «رزولوشن» کلمه‌ای رایج در این زمینه است. اما این موضوع گیج‌کننده و پیچیده است، زیرا هر آیتم در زمینه‌ی عکاسی، مقدار رزولوشن نسبی خودش را دارد که با آیتم بعدی متفاوت است. اما اگر بدانید که رزولوشن درواقع به چه چیزی اشاره دارد،‌ آن‌گاه درک بهتری از این موضوع خواهید داشت.

1- رزولوشن عکس و دوربین
میلیون‌ها پیکسلی که حس‌گر‌های یک دوربین دیجیتال را تشکیل‌ می‌دهند، درواقع مربع‌هایی بسیار کوچک و حساس هستند. هر پیکسل، روشنایی نور تابیده بر خودش را ثبت می‌کند. زمانی می‌توانید پیکسل‌های یک عکس را ببینید که آن‌ را زوم کنید. هنگام بزرگ‌نمایی، متوجه خواهید شد که تمام تصویر، شبکه‌ای از خطوط به‌هم متصل است که به‌صورت ردیف‌ و ستون، مربع‌های کوچکی پدید آورده‌اند که هرکدام رنگ خاصی دارند. این مربع‌ها «پیکسل» نامیده می‌شوند. رزولوشن(وضوح)، توانایی دوربین برای طبقه‌بندی و ارائه‌ی مؤثر اطلاعات گسسته‌ی هر عکس است؛ اطلاعاتی مانند جزئیات، الگوها و بافت‌ها؛ که این اطلاعات با میزان بزرگ‌نمایی یک عکس بدون این‌که تار یا دانه‌دانه دیده شود، مرتبط هستند. رزولوشن عکس و دوربین، با تعداد پیکسل‌ها در هر اینچ یا PPI سنجیده می شود.


2- اندازه‌گیری رزولوشن
رزولوشن را می‌توان با اندازه‌گیری تعداد پیکسل‌ها در بُعدهای ارتفاع و عرض مشخص کرد. برای مثال،‌ یک سازنده‌ی دوربین، رزولوشن دوربینش را به صورت (W x H)pixels 3904 ×2598 بیان می‌کند که به شیوه‌ای دیگر می‌توان این‌گونه نوشت:pixels 10,142,592 =3904×2598، حال اگر اگر این عدد بر یک میلیون تقسیم شود، عدد حاصل 10.1 مگاپیکسل خواهد بود(هر مگاپیکسل معادل یک میلیون پیکسل است). بنابراین رزولوشن تصویر این دوربین را می‌توان به صورت 10.1Megapixel یا 10.1 MP نیز بیان کرد.


3- راهنمای رزولوشن عکس برای چاپ
تجربه می‌گوید که هرچه عدد پیکسل‌های یک عکس بالاتر باشد، اطلاعات عکس فشرده‌تر است و درنتیجه رزولوشن(وضوح) هم بیشتر است. رزولوشن بیشتر، جزئیات بیشتری از عکس را ارائه می‌دهد و می‌توان عکس را در ابعاد بزرگ‌تر، به‌صورت یکنواخت‌تر، صاف‌ و با رنگ‌های بهتر چاپ کرد.


4- رزولوشن اسکنر
اسکنر، یک رابط مهم بین فرمت‌های غیردیجیتال و دیجیتال است. هر عکس آنالوگی را می‌توان از طریق اسکنر به فرمت دیجیتال تبدیل نمود. سؤال این‌جاست که چنین عکسی تا چه حد واضح و شارپ خواهد بود؟ درواقع رزولوشن اسکنر، با یک جفت عدد مانند 300*300 ppi، 600*600ppi یا 2400*2400ppi مشخص می‌شود. به همین نسبت که اسکنر به صورت افقی و عمودی(مانند یک اسلاید یا چاپگر عکس) حرکت می‌کند تا عکس را به فرمت دیجیتال تبدیل کند،‌ عدد رزولوشن آن هم به‌دست می‌آید. هرچه Ppi بالاتر باشد، اطلاعات بیشتری از عکس به‌صورت پیکسل ذخیره می‌شوند که درنتیجه جزئیات، وضوح ودقت رنگ بهتری ثبت می‌شود. بنابراین دست شما برای ادیت و ویرایش عکس اسکن شده باز است. هنگامی‌که یک تصویر آنالوگ را به محیط دیجیتال می‌برید، احتمالاً باید یک حرکت «تمیز کردن-Clean up» روی آن انجام دهید. رزولوشن‌های بسیار بالا امکان چاپ در ابعاد خیلی بزرگ را نیز فراهم می‌کنند. برای اسکن عکس‌های معمولی، حداقل رزولوشن باید 300ppi و برای اسکن فایل‌ها یا گرافیک خطی در سایز اصلی خودشان، حداقل رزولوشن 600ppi موردنیاز است.


5- رزولوشن مانیتور
مانیتورهای کامپیوتر، به‌صورت قطری و برحسب اینچ اندازه‌گیری می‌شوند. بنابراین، عکسی که روی مانیتور نشان داده می‌شود، ترکیبی از مربع‌های عمودی و افقی به‌نام پیکسل است. تعداد کل پیکسل‌هایی که هم‌زمان می‌توانند در صفحه‌ی مانیتور درکنار هم نمایش داده شوند، رزولوشن(وضوح) صفحه‌ی نمایش نامیده می‌شوند. این رزولوشن با اعداد جفت بیان می‌شود؛ مانند 2560*1440 که این اعداد به‌معنی وجود 2560 پیکسل افقی و 1440 پیکسل عمودی در مانیتور است. سایر اندازه‌های رایج 800*600، 1024*768، 1280*1024 و 1600*1200 هستند که به‌ترتیب SVGA، XGA،SXGA، UXGA نامیده می‌شوند. تعداد واقعی پیکسل‌ها در هر اینچ، هم به رزولوشن و هم سایز مانیتور بستگی دارد. نمایش یک عکس با تعداد پیکسل یکسان، بسته به اندازه‌های مختلف مانیتور، متفاوت خواهد بود و پیکسل‌ها در یک صفحه نمایش بزرگتر، عریض‌تر خواهند بود. هر پیکسل روی صفحه‌ی نمایش رنگی، ‌ترکیبی از سه رنگ قرمز، سبز و آبی است. این عناصر کوچک که یک تصویر را روی مانیتور ایجاد می‌کنند، پیکسل نامیده می‌شوند؛ بنابراین رزولوشن مانیتور نیز با تعداد پیکسل در هر اینچ یا ppi سنجیده می‌شود


6- رزولوشن پرینتر
رزولوشن پرینتر، توانایی آن برای محاسبه‌ی مقدار موردنیاز از رنگ یا جوهر سیاه‌سفید برای چاپ تصویر دیجیتالی به‌صورت صاف و صحیح است. این رزولوشن بر حسب نقطه(نقطه‌های رنگ در هر اینج) یا DPI اندازه‌گیری می‌شود. پرینتر لیزری رومیزی معمولی شما رزولوشنی تقریباً برابر 600 PPI دارد درحالی‌که پرینترهای جوهر افشان، می‌توانند رزولوشنی برابر 2400 یا حتی بالاتر داشته باشند. به‌همین دلیل است که پرینترهای جوهرافشان برای عکاسی مورد استفاده هستند، زیرا رزولوشن بالای این دستگاه به‌راحتی امکان چاپ تصاویر با رنگ صحیح و دقیق، جزئیات سایه و نقاط برجسته و جزئیات کلی تصویر را فراهم می‌کند. پرینترهای جوهرافشان، بین چهار تا ده رنگ دارند(حداقل CMYK و چندین جوهر سیاه برای تولید رنگ سیاه بهتر و باکیفیت‌تر). فکر نکنید که اگر از یک پرینتر با DPI‌ بالاتر استفاده کنید،‌کیفیت تصویر چاپ شده هم بهتر خواهد شد،‌ درواقع این‌ نتیجه زمانی امکان پذیر است که خود فایل اصلی عکس هم پیکسل‌های بیشتری داشته باشد و با وضوح بالاتری گرفته شده باشد. اگر سعی کنید یک عکس را فراتر از رزولوشن خودش بزرگ‌تر کنید و از یک پرینتر با DPI‌ بالاتر استفاده کنید،‌ نتیجه‌ی کار عکسی است که فقط پیکسل‌هایش بزرگ‌تر شده‌اند و تصویر پرینت شده، ناخوشایند به‌نظر می‌رسد. پس اگر می‌خواهید تصویری باکیفیت و شارپ چاپ شود، خود عکس هم باید تعداد پیکسل‌های بالایی داشته باشد.


جمع‌بندی
هنگامی که از رزولوشن در عکاسی استفاده می‌شود،‌ موجب سردرگمی است زیرا هر کدام از تجهیزات مربوط به این حرفه آن‌را به‌گونه‌ای متفاوت اندازه می‌گیرند و بنابراین ارزش‌گذاری آن‌ها یکسان نیست. بااین‌حال، ضروی است بدانید که رزولوشن هر دستگاه در گردش کار چگونه عمل می‌کند تا بتوانید بهترین تصویر ممکن را برای محصول نهایی به‌دست بیاورید. بدیهی است که یک دوربین 12 مگاپیکسل برای عکس‌هایی که در فضای مجازی و سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شوند بیش‌ازحد بزرگ است و پرینتر نوع 300 DPI برای چاپ کارهای هنری ظریف مناسب نیست. همچنین سعی کنید به‌جای صرف هزینه برای داشتن بالاترین رزولوشن، پولتان را جای بهتری خرج کنید،‌ مثلاً یک لنز بهتر خریداری کنید که واقعاً ضروری است.

ترجمه اختصاصی صنعت عکاسی

لیست کامل آموزشها
دانلود اپلیکیشن
خیریه باز باران
تلگرام صنعت عکاسی
جدیدترینآخرین شماره آگهی نامه تخصصی صنعت عکاسی هشتاد و پنجم
نوین تجارت پارسیان
رنگ سیستم
دیدفراز