انواع فلاش دوربینهای DSLR
مقدمه
شاید درک نورپردازی، مهمترین بخش در عکاسی باشد. درحال حاضر، تقریباً تمام دوربینهای DSLR و همچنین دوربینهای کامپکت یک فلاش داخلی دارند. متأسفانه این فلاشهای داخلی باوجود اینکه برای کمک به عکاس تعبیه شدهاند اما منجر به عکسهای زننده و پرنور میشوند. انواع مختلفی فلاش وجود دارد که بهتر است تهیه کنید تا در هر شرایطی از نور، بتوانید عکسهایی عالی ثبت کنید. در این مطلب شما را با انواع مختلف فلاش آشنا میکنیم.
1- فلاش داخلی و پاپآپ(Pop-up)
فلاشهای داخلی و پاپ آپ، اجزائی هستند که درون بدنهی اصلی دوربین جاسازی شدهاند. آنها با لنز در یک راستا و محور قرار دارند؛ بنابراین هنگامیکه آنها را روشن میکنید، تنها در یک جهت به شما نور میدهند و آن هم مستقیماً روی سوژه میتابد. این موضوع معمولاً مشکلساز است؛ زیرا نوری که در یک راستا میتابد، کنتراست و سایههای زنندهای ایجاد میکند و زمینه را به میزان قابل توجهی تاریک میکند. همهی ما تابهحال این نوع عکسها را دیدهایم، مانند عکسهایی که دوستانمان در شب یا در مهمانیها میگیرند. شما میتوانید با ایجاد تعادل بین فلاش و نور محیط، از این حالت ناخوشایند جلوگیری کنید؛ برای اینکار ابتدا صحنه را بدون فلاش نورسنجی کنید، سپس فلاش را روشن کنید و عکس بگیرید.
2- فلاش دوربین اکسترنال
فلاش اکسترنال یا اختصاصی، فلاشیست که در کفشک دوربین (که معمولاً بالای دوربین است) نصب میشود. دوربین و فلاش، هر دو به صورت ترکیبی از اطلاعاتی مانند طول لنز، حساسیت ISO، عدد f و سرعت شاتر، برای تعیین قدرت خروجی مطلوب فلاش استفاده میکنند. فلاشهای اکسترنال نسبت به فلاشهای داخلی و پاپ آپ ارجحیت دارند؛ یکی از دلایل برتری آنها، رهایی از حالت قرمزی چشم است که با تغییر زاویهی فلاش نسبت به سوژه حاصل میشود. علاوهبراین، بسیاری از این فلاشها قبل از گرفتن عکس، بهصورت پیشفرض نوری میتابانند تا مردمک چشمان سوژه را تنگ کرده و مانع از قرمز افتادن چشم شوند. یک فلاش اختصاصی به خاطر انعطافپذیری که به شما میدهد از فلاش داخلی دوربین بسیار بهتر است. حتی بهتر است همراه یک کابل استفاده شود تا بتوانید فلاش را جدا کرده و برای داشتن بهترین عکس آنرا در هر زاویهای که میخواهید قرار دهید. دراینصورت، از آزادی عملی که خواهید داشت لذت میبرید!
3- فلاش حلقهای ماکرو
فلاش حلقهای روی بدنهی لنز نصب میشود. این فلاش منبع نوری ملایم، پخششده و ایدهآل برای عکاسی ماکرو است. پارامترهای ظریف عکاسی ماکرو به شما اجازهی استفاده از فلاش داخلی را نمیدهند و یک فلاش اختصاصی هم ظرفیت جهتگیری مناسب برای چنین عکسهایی را ندارد و نمیتواند نوردهی مناسب عکسهای ماکرو را انجام دهد. فلاش حلقهای شما را قادر میسازد تا جایی که ممکن است به سوژه نزدیک شوید و روی آن فوکوس کنید و با منبع نوری که تضاد یا سایهی شدید ایجاد نمیکند، آنرا نوردهی کنید. با استفاده از این نوع فلاش، نوری متعادل و ملایم خواهید داشت و میتوانید جزئیات را ثبت کنید.
4- فلاش سر چکُشی(hammerhead)
فلاش سر چکشی، از دوربین جداست و روی کفشک دوربین نصب نمیشود؛ این فلاش روی سهپایهی دوربین پیچ میشود، در کنار دوربین قرار میگیرد و زاویهی آن از حالت مستقیم خارج است و بنابراین چشم سوژه قرمز نمیشود. این فلاش به دلیل نور خروجی زیاد و زاویهی بهتری که میسازد، بین عکاسان رسانههای خبری و عکاسان مجالس عروسی محبوبیت دارد.
5- فلاش تکمیلی یا پُرکننده(fill-in flash)
فلاش تکمیلی یا پُرکننده، یک فلاش خارجی نیست؛ بلکه یک تکنیک است که هنگامیکه زمینهی سوژه از خود سوژه بسیار روشنتر است یا زمانیکه میزان قابل توجهی سایه روی سوژه افتاده، بهکار میرود. همانطور که از نامش پیداست، از آن برای افزودن نور اضافی و پر کردن نقاط تاریک استفاده میشود. هنگامیکه بیرون از خانه هستید، فلاش را روشن کنید و قسمت اصلی سوژه(یعنی چهرهی فرد) را در مقایسه با کل صحنه که سایهدار بهنظر میرسد نورسنجی کنید؛ در نتیجه عکس شما متعادلتر و زیباتر خواهد شد.
6- فلاش بازتابی(Bounce flash)
فلاش بازتابی هم یک نوع تکنیک است، نه یک ابزار. در این حالت اگر به جای فلاش زدنِ مستقیم سمت سوژه، آنرا به سطح دیگری بتابانید و از این طریق سوژه را روشن کنید، عکسهای ظریفتر و زیباتری خواهید داشت. برای این کار به یک فلاش اکسترنال نیاز دارید تا نور فلاش را به سقف یا دیوار بتابانید. این تکنیک، دنیای جدیدی از عکاسی شگفتانگیز را به شما نشان میدهد، بهخصوص اگر یک فلاش اکسترنال از طریق کابل به دوربینتان متصل باشد.
جمعبندی
با توضیح انواع فلاش، دریافتیم که راههای مختلفی برای نوردهی اضافی وجود دارد. ترفند واقعی برای استفادهی مؤثر از آنها این است که پارامترهایی که یک فلاش میتواند انجام دهد، پویایی نور در موقعیتی که هستید و خلاقیت، بهدرستی درک شوند. هرکدام از واحدهای فلاش در زمینهی کاری که برایش ساخته شدهاند، بهخوبی جواب میدهند و با تمرین در این زمینه، عکسهای شما را بیاندازه بهبود میبخشند. اگر وارد نباشید، فلاش بیشتر دردسرساز خواهد بود تا کمککننده. گاهی بدون فلاش هم میتوانید عکس مناسبی بگیرید؛ اما بهترین کار این است که از یک فلاش و لوازم جانبی که برای داشتن عکس دلخواه به شما کمک میکنند استفاده کنید. استفادهی منطقی از فلش هم بسیار مهم است.
ترجمه اختصاصی صنعت عکاسی